Yksinluistelu

Yksinluistelu on taitolaji, jossa lajin kilpailutoimintaan tähtäävät aloittavat säännöllisen lajiharjoittelun hyvin nuorina, usein noin 5 vuoden ikäisenä. Hypyt, piruetit ja muu luistelutaito kehittyvät ainoastaan kurinalaisella harjoittelulla. Hyvin pian jääharjoittelun lisäksi viikottaiseen ohjelmaan kuuluu myös muuta oheisliikuntaa kuten esim. balettia, kunto- ja liikkuvuusharjoittelua.

Useita lajin harrastajia kiehtoo juuri lajin monipuolisuus. Varinaisten lajitaitojen karttumisen vastineeksi luistelu antaa kuitenkin harrastajalleen paljon muutakin. Lapsi tai nuori pääsee mukaan musiikin, rytmin ja tanssin maailmaan, oppii hallitsemaan oman kehonsa ja pystyy nauttimaan terän, vartalon ja jään yhteistyönä tuottamasta vauhdista.

Suomessa nuorimmat taitoluistelun harrastajat, myös osa vanhemmista, kilpailevat vain seura- ja aluetasolla. Ensimmäinen sarja, jossa järjestetään kansallisia loppukilpailuja ovat debytantit. Muut kilpailusarjat ovat noviisit (SM-noviisit ja Noviisit), juniorit (SM-juniorit ja Juniorit) sekä seniorit (SM-seniorit ja Seniorit).

Suomen Taitoluisteluliitto tukee nuoria taitoluistelijoita järjestämällä mm. leiritoimintaa. Liitolla on myös lahjakkaille nuorille mm. nuorten maajoukkue ja projektiryhmä.

Yksinluistelu ei ole vain lasten ja nuorten harrastus. Harrastus- ja kilpailutoimintaa on tarjolla myös aikuisille.

Suomalaisista taitoluistelijoista arvokisamitaleille ovat yltäneet Viveca Lindfors, Kiira Korpi, Laura Lepistö ja Susanna Pöykiö. (STLL lajiesittely)